Kapadokya Güray Müze

Kapadokya seyahatimiz sırasında adını çok duyduğumuz Avanos'taki Güray Müze'yi ziyaret ettik.Sahibi Güray Bey, kültürel ve sanatsal anlamda çok büyük bir projeyi hayata geçirmiş.4 kuşaktır çömlekçilik ile uğraşan bir aileye mensup kendisi.
Hem Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan bir müze Milattan Öncelerinden kalan tarihi eserler sergileniyor hem de çağdaş sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi hem de içerisinde Seramik atölyesinin de bulunduğu bir çalışma alanı..
Aynı zamanda bu sanatçıların eserlerini satın alabiliyorsunuz bir de mağaza mevcut.
Güray Bey çok yönlü düşünmüş sergi, seminer, özel yemekli davetler ve konser içinde harika bir atmosfere sahip.




Tayfun Küçükcan'ın eserlerini hem görebilir hem de edinebilirsiniz.

M.Ö. 4. yy a ait Tanrı heykelcikleri..

Ülkemizin sahip olduğu en büyük kültür, tarih ve doğal miraslarından biri olan Kapadokya Bölgesi’ndeki Avanos, Hititlerden beri sürmekte olan çömlekçilik geleneğine ev sahipliği yapmaktadır. Binlerce yıldır bölgede biriken tarih ve Avanos’ta babadan oğula geçen bu geleneksel el sanatı ilçenin genel görüntüsüne damga vurmaktadır.  Ancak dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçi tarafından bu geleneksel el sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyecek bir müzenin eksikliği vurgulanmaktaydı. Sosyal ve kültürel sorumluluk olarak, bu eksikliğin tamamlanması ve gelecek nesillere güzel bir hediye bırakılması amacıyla bir müzenin kurulmasına karar verilmiştir. Bu doğrultunda, koleksiyonumuzda bulunan mevcut eserlere, dünyaca ünlü Türk seramik sanatçılarının modern ve geleneksel tarzdaki eserleri de ilave edilerek, seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini tanıtma imkânı doğmuştur.
Bu amaçlar doğrultusunda Güray Müze, Avanos ilçesi sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuştur. Teşhir salonları, sosyal etkinlik alanları ve diğer hizmet birimlerinin bulunduğu yapı kayaya oyularak, yerin 20 m altında 1600 m2 lik bir alana inşa edilmiştir. Mimari yapısı ve konsepti müzeye dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olma özelliğini kazandırmıştır.
Gerek pişmiş toprak seramik eserleri gerekse de küçük buluntuları ile zengin bir koleksiyona sahip olan müze; üç bölümden oluşmaktadır.
- 1. Bölüm: Antik Eserler Salonu 
- 2. Bölüm: Modern Eserler Salonu.
- 3. Bölüm: Sergi Salonu, Kafeterya ve içinde şöminesi olan bir Fuayedir.
Müze yıl boyunca açık olup, gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet vermekte, akşamları ise mistik ortamında, yemekli toplantı, seminer, sempozyum, kokteyl, dans, sema gösterisi ve konser gibi nezih organizasyonlar için özel salon olarak kullanılmaktadır. Söz konusu etkinlikler için müze 400 kişiye kadar hizmet verebilmektedir. Bu etkinlikler sırasında antik eserler salonun merkezindeki büyük kubbenin altındaki platform, gerektiğinde 1 metre yükselip, etrafında dönerek bir sahne görevi görmektedir. 





İletişim:
Yeni Mahalle Dereyamanlı Sokak No.44 Avanos/ Nevşehir

Yorumlar