Calipso Fish




Adını Homeros’un Odysseia Destanı’nda geçen denizler hakimi, su perisi, okyanus tanrıçasından alan Calipso Fish; Küçükyalı Sahil Yolu’nda deniz mahsullerini sevenlerin yeni buluşma adresi.
Ziya Kaçar ve Veli Şahin 25 senedir yiyecek içecek sektörünün içinde bulunan, çeşitli popüler mekanları İstanbul’a kazandırmış Calipso Balık restoranının sahibi başarılı iki ortak. İki sene önce açılmasına rağmen Gecce.com un 2016 Mekan Oscarları içinde Türkiye’nin en iyi 50 mekanı arasında yer aldığını belirtmeliyim.  
Calipso Balık’da mutfakta haftanın üç günü en az ikişer saat yeni reçeteler için arge çalışması yapılıyor. Geliştirilen ürünler usta damaklar ile test ediliyor ve kabul görürse menüye ekleniyor. Calipso’yu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği  taş fırına sahip olması. Servis edilen ekmekler ve balık tandır bu taş fırında pişmekte.  

Mekanın mönü konsepti için yaratıcılıkla harmanlamış Ege Mutfağı sentezi demek mümkün. 

 Kuver olarak turşu ve iki çeşit ezme servis ediliyor. Calipso Ezme; beyaz peynir, pancar, zeytinyağı ve baharatlardan oluşuyor. Diğer ezmenin içinde ise ceviz, badem, fesleğen, köz patlıcan, köz biber, domates kurusu ve zeytinyağı bulunuyor.


Menüde günlük 70 – 80 çeşit meze bulunmakta. Mezeler arasında Sebzeli tarama, Girit ezmesi, Levrek marin, Somon lakerda, Fava, Köpoğlu, Pilaki ve Soyalı uskumru öne çıkıyor. 13 tane Ege otunun karışımıyla yapılan Ege Otları Salatası içerisine kuzu kulağı, labada, sirken, kaya koruğu, yaban maydanozu, kaz ayağı gibi Ayvalık ve çevresinden toplanıp getirilen taze otlar konulmaktadır.
Ara sıcaklara geçersek; marine edilmiş karideslerin baklava yufkasıyla kızartılıp yoğurtla servis edildiği Karidesli Mantı muhakkak denenmesi gereken lezzetler arasında. Lagos balığı, üç çeşit peynir ve fesleğenden oluşan Lezzet topu alışık olmadığımız fakat çok seveceğiniz bir lezzet. Balık köftesine karşı mesafeli olanların bile çok seveceği bir lezzet. Balık köftesi; lagos balığı, dil peyniri ve çeşitli baharatlardan oluşan özel bir karışımla hazırlanıyor. Bir başka ara sıcak olan Balıklı böreğin içinde baklava yufkasına sarılı Levrek, Lagos, Ahtapot ve Karides bulunmakta.




Levrek Külbastı için ayrı bir parantez açılmalı içinde beşamel sos, patates cipsi ve baharatlar bulunmakta. Menüye bakarken kararsız kalanlar için önerebileceğim çok özel bir lezzet.

Klasik balık restoranlarında çıtır kabak ve fırın helva tatlısından başka bir şey bulamazken Calipso’da ise müdavimi olabileceğiniz on üç çeşit tatlı bulunmakta. Nirvana tatlısı, Haşhaşlı Panna Cotta’sı ve Oskar tatlısı en gözdelerden. Özellikle Panna Cotta İtalyanları dahi ağlatır bu güne kadar yediğim en başarılı Panna Cotta’ydı. Bir diğer tatlı Nirvana ise kuru meyveler,  yulaf ve manda sütüyle karıştırılarak yapılıyor. Kendi yaptıkları çikolata sosuyla servis ediliyor. Başka yerde rastlayamayacağınız özel lezzetlerden..

Sonuç olarak mezeler ile başlayan lezzet şöleni, ara sıcaklar ile devam edip finalde Nirvana’yla son buluyor.
Restaurant Küçükyalı sahil yolunda Evlendirme dairesi yanında yer alıyor. Restaurant bağımsız tek bir binadan oluşuyor. Ambians ve dekorasyon çok başarılı. Oldukça geniş bir otoparkı ve valesi mevcut. Çocuklu aileler için özel bir eğitmen gözetiminde çocuk oyun alanı da bulunmakta.

Yorumlar