Adını
Homeros’un Odysseia Destanı’nda geçen denizler hakimi, su perisi,
okyanus tanrıçasından alan Calipso Fish; Küçükyalı Sahil Yolu’nda
deniz mahsullerini sevenlerin yeni buluşma adresi.
Ziya
Kaçar ve Veli Şahin 25 senedir yiyecek içecek sektörünün içinde bulunan,
çeşitli popüler mekanları İstanbul’a kazandırmış Calipso Balık restoranının
sahibi başarılı iki ortak. İki sene önce açılmasına rağmen Gecce.com un 2016 Mekan Oscarları içinde
Türkiye’nin en iyi 50 mekanı arasında yer aldığını belirtmeliyim.
Calipso Balık’da
mutfakta haftanın üç günü en az ikişer saat yeni reçeteler için arge çalışması
yapılıyor. Geliştirilen ürünler usta damaklar ile test ediliyor ve kabul görürse
menüye ekleniyor. Calipso’yu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği taş fırına sahip olması. Servis edilen
ekmekler ve balık tandır bu taş fırında pişmekte.
Mekanın mönü
konsepti için yaratıcılıkla harmanlamış Ege Mutfağı sentezi demek mümkün.
Kuver olarak
turşu ve iki çeşit ezme servis ediliyor. Calipso Ezme; beyaz peynir, pancar, zeytinyağı
ve baharatlardan oluşuyor. Diğer ezmenin içinde ise ceviz, badem, fesleğen, köz
patlıcan, köz biber, domates kurusu ve zeytinyağı bulunuyor.
Menüde günlük
70 – 80 çeşit meze bulunmakta. Mezeler arasında Sebzeli tarama, Girit ezmesi,
Levrek marin, Somon lakerda, Fava, Köpoğlu, Pilaki ve Soyalı uskumru öne
çıkıyor. 13 tane Ege otunun karışımıyla yapılan Ege Otları Salatası içerisine kuzu
kulağı, labada, sirken, kaya koruğu, yaban maydanozu, kaz ayağı gibi Ayvalık ve
çevresinden toplanıp getirilen taze otlar konulmaktadır.
Ara sıcaklara geçersek; marine edilmiş karideslerin baklava yufkasıyla
kızartılıp yoğurtla servis edildiği Karidesli Mantı muhakkak denenmesi gereken
lezzetler arasında. Lagos balığı, üç çeşit peynir ve
fesleğenden oluşan Lezzet topu alışık olmadığımız fakat çok seveceğiniz
bir lezzet. Balık köftesine karşı mesafeli olanların bile çok seveceği bir
lezzet. Balık köftesi; lagos balığı, dil peyniri ve çeşitli baharatlardan
oluşan özel bir karışımla hazırlanıyor. Bir başka ara sıcak olan Balıklı
böreğin içinde baklava yufkasına sarılı Levrek, Lagos, Ahtapot ve Karides bulunmakta.
Levrek Külbastı için ayrı bir parantez açılmalı içinde beşamel sos, patates
cipsi ve baharatlar bulunmakta. Menüye bakarken kararsız kalanlar için
önerebileceğim çok özel bir lezzet.
Klasik balık
restoranlarında çıtır kabak ve fırın helva tatlısından başka bir şey bulamazken
Calipso’da ise müdavimi olabileceğiniz on üç çeşit tatlı bulunmakta. Nirvana
tatlısı, Haşhaşlı Panna Cotta’sı ve Oskar tatlısı en gözdelerden. Özellikle
Panna Cotta İtalyanları dahi ağlatır bu güne kadar yediğim en başarılı Panna
Cotta’ydı. Bir diğer tatlı Nirvana ise kuru
meyveler, yulaf ve manda sütüyle
karıştırılarak yapılıyor. Kendi yaptıkları çikolata sosuyla servis ediliyor. Başka
yerde rastlayamayacağınız özel lezzetlerden..
Sonuç
olarak mezeler ile başlayan lezzet şöleni, ara sıcaklar ile devam edip finalde
Nirvana’yla son buluyor.
Restaurant
Küçükyalı sahil yolunda Evlendirme
dairesi yanında yer alıyor. Restaurant
bağımsız tek bir binadan oluşuyor. Ambians ve dekorasyon çok başarılı. Oldukça
geniş bir otoparkı ve valesi mevcut. Çocuklu aileler için özel bir eğitmen
gözetiminde çocuk oyun alanı da bulunmakta.
Yorumlar
Yorum Gönder